Online

Pašreiz MOTOpower skatās 0 viesi un 0 reģistrēti lietotāji.

Ienākt MOTOpower

Lietotājvārds:

Parole:

Atcerēties

Aizmirsi paroli?

Reģistrēties


Saeima, nosakot motociklu nodokli, ir pārkāpusi Satversmi

  • Raksta opcijas
  • Lasīt komentārus (13)
  • Drukāt
  • MCA,
    26-02-2013

    Latvijas Motoklubu Asociācija (MCA) ir saņēmusi LR Tiesībsarga atzinumu lietā par nodokļiem motocikliem, tricikliem un kvadracikliem Transportlīdzekļa ekspluatācijas un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļu likumā, kur konstatēts, ka noteiktais nodoklis ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmes 91.pantā noteikto tiesiskās vienlīdzības principu.

    MCA jau ir vērsusies ar lūgumu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā risināt jautājumu par pastāvošo nevienlīdzību nodokļa noteikšanas kārtībā un veikt attiecīgos grozījumus Likumā. Saeima likumā nosakot, ka motociklu, triciklu un kvadraciklu īpašniekiem par transportlīdzekļu ekspluatēšanu ir jāmaksā salīdzinoši lielāks nodoklis, nekā vieglā transportlīdzekļa īpašniekam, ir pārkāpusi LR Satversmes 91.pantā noteikto tiesiskās vienlīdzības principu.

    A.Freimanis, MCA Prezidents: „MCA jau aptuveni pirms gada Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē piedāvāja noteikt zemākas nodokļu likmes motocikliem, kas būtu samērīgākas un zemākas, kā automašīnām. Vēl pirms trijiem gadiem, MCA organizēja protesta akciju pie Saeimas pret šiem nodokļiem, taču neviens mūsos neieklausījās un akli fiskālās disciplīnas vārdā pieņēma šos nesamērīgos nodokļus. Motocikli Latvijā atšķirībā no automašīnām ir sezonāli transportlīdzekļi un, praktiski, uz ceļiem atrodas tikai pusgadu, taču nodoklis ir pat divas reizes augstāks kā vieglajām automašīnām. Pat ne juridiski izglītotam cilvēkam ir skaidrs, ka šāda prakse ir nesamērīga un tā mūs, kā motobraucējus, diskriminē attiecībā pret pārējiem satiksmes dalībniekiem. Turklāt motocikls nekādā ziņā nevar atstāt lielāku ietekmi uz ceļa segumu, apkārtējo vidi vai satiksmes drošību, lai tam varētu noteikt augstāku nodokli”.

    Tiesībsargs, izskatot šo lietu, vērsās gan Satiksmes un Finanšu ministrijās, gan arī VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcijā”, kuras nepiekrita jebkādām izmaiņām šajā jomā, vien argumentējot, ka transportlīdzekļus ir iespējams noņemt no uzskaites un tādējādi izvairoties no nodokļu maksājumiem par periodu, kurā tas netiek izmantots. Tā vietā, lai samazinātu nodokļu likmes, tiek lieki birokratizēta esošā sistēma, kas ir pretrunā ar labas pārvaldības principu, prasot no īpašniekiem gan laika resursus, gan papildus izdevumus. Tiek nelietderīgi noslogta valsts pārvaldes administratīvie resursi, kas matemātiski var būt dārgāk, nekā nodokļa samazinājums.

    MCA ir lūgusi atbildīgo Saeimas komisiju tuvākajā laikā informēt par termiņiem likuma grozījumu veikšanai un nodokļu likmju samazināšanai. Ja MCA prasība tiks atstāts bez ievērības, tā plāno vērsties Satversmes tiesā, kas ar savu spriedumu varētu uzlikt par pienākumu Finanšu un Satiksmes ministrijām izstrādāt grozījumus likumā, nosakot zemākas nodokļu likmes motocikliem, tricikliem un kvadracikliem.

    MCA prezidents Aivars Freimanis (tālr: 29213448, e-pasts: fridis@vbo.lv)


    Tikai reģistrēti lietotāji drīkst pievienot komentārus


    Reģistrēties