Ekstrēmajā enduro „Red Bull 111 Megawatt 2018” startēs 12 sportisti no Latvijas

Luīze Vīksna, LaMSF,
06-09-2018

Jau šajā nedēļas nogalē, 8. un 9. septembrī Polijas pilsētā Kleščovā notiks ekstrēmais enduro „Red Bull 111 Megawatt 2018” WESS (World Enduro Super Series) piektais posms hard enduro. WESS – Pasaules Enduro Super sērija ir jaunu un aizraujoša, dažādu disciplīnu apvienojums gan profesionāliem motosportistiem, gan iesācējiem. Arī latviešu motosportistu vidū šis sporta veids kļūst ar vien populārāks, jo sestdien uz starta dosies un par iekļūšanu finālā cīnīsies 12 sportisti no Latvijas.

„Red Bull 111 Megawatt 2018” ir viens no lielākajiem ekstrēmā enduro pasākumiem Centrālajā Austrumeiropā. Polijā tās norisināsies pikto reizi. Sacensību pirmā kārta notiks sestdien. Tajā piedalīsies 1000 sportistu no visas pasaules, kuri cīnīsies par iekļūšanu finālā. Tikai 500 ātrākajiem, spēcīgākajiem un izturīgāko tehniku īpašniekiem būs iespēja startēt otrajā kārtā svētdien. Sportistiem būs jāveic 30 kilometrus garā trase. Tā vīsies gar plašāko un lielāko Belčatovas karjeru Eiropā, kurā būs iekļauti visdažādākie un neiedomājamākie hard enduro un Cross Country šķēršļi. Sacensības notiks akmeņogļu raktuvēs. Sportistiem būs jābrauc pa augstiem kalnu masīviem. Adrenalīna deva garantēta kā sportistiem tā skatītājiem.

Latviju šajā hard enduro posmā pārstāvēs – „CEC I.S. Racing” komanda – Ivo Šteinbergs, Kaspars Bondars, Aleksandrs Čerņagins, Andrejs Stolers un Gints Filipsons. No „Motosports RT” komandas dosies Edgars Siliņš un Kalvis Kušķis. “ApPasaule” komandas pārstāvji – Aivars Kukojs un Artūrs Irbe. Triāla braucēja “AG XTREME” komandas braucējs Andris Grīnfelds, sportisti Andrii Dodonov un Nauris Vasiļevskis.

Viens no ātrākajiem enduro braucējiem Edgars Siliņš („Motosports RT”) pagājušajā gadā šāda mēroga sacensībās piedalījās pirmo reizi. Viņam tās iepatikās, tāpēc dosies arī šogad izmēģināt spēkus ar pasaules labākajiem hard enduro braucējiem. Edgars šīs augsta mēroga sacensības salīdzina ar Cross Country un enduro apvienojumu, kur ir brauciens uz ātrumu. Kā arī “aplī ir dažādas pakāpes kalni, akmeņi, šķēršļi, smiltis, kuras apgrūtina braucienu un liek braukt gudri, lai taupītu spēku. Pagājušajā gadā man gāja ļoti labi. Pirmie 20 piloti ir uzaicinātie braucēji. Kvalifikācijā ierindojos 22. vietā, kas bija ļoti labi,” atceras Edgars. Pagājušajā gadā braucot pirmo apli, sportists brauca pa viss neiedomājamākajām vietām. Pirmais aplis nav bijis tik grūts kā otrais. Edgars atminas, ka “otrajā aplī bija jācīnās ne tikai ar trases elementiem un sarežģītajiem šķēršļiem, bet arī ar simtiem pirmā apļa braucējiem lielākajos kalnos, kuri tāpat kā es, cenšas uzbraukt kalnā. Daži ripoja vai krīta lejā pa kalnu, kamēr citi brauca augšā. Pagājušajā gadā ierindojos 77. vietā. Šogad sacensības būs citā mērogā, jo būs pasaules sērijas iRide WESS posms. Tāpēc būs daudz vairāk spēcīgu braucēju, ar ko cīnīties šogad,” stāsta Edgars, kurš pēc „Red Bull 111 Megawatt 2018” dosies uz Eiropas nāciju čempionātu Polijas pilsētā Kielcē.

Arī pieredzējušais hard enduro braucējs Aivars Kukojs („apPasaule”), kas Rumānijas posmā sasniedza augsto piekto vietu, nedēļās nogalē dosies uz vienām no lielākajām hard enduro sacensībām. “Sacensības notiek Polijā, pašā lielākajā karjerā Eiropā. Uz kvalifikācijas starta sestdien stāsies 1000 dalībnieki un svētdien tikai 500 labākie tiks uz kopējo startu. Mans mērķis sestdien kvalifikācijā ir iekļūt 75 labāko braucēju vidū un svētdien startēt no pirmās rindas,” stāsta Aivars Kukojs.

Triālists Andris Grīnfelds (“AG XTREME”) šajās sacensībās piedalīsies pirmo reizi savā sportista karjerā. Viņš ar nepacietību gaidu iespēju redzēt trasi. “Priecē fakts, ka sacensībās būs iespēja salīdzināt savu rezultātu ar pasaules spēcīgākajiem hard enduro braucējiem. Bet par pārējo komentēt varēšu tikai pēc šīs nedēļas nogales,” tā Andris Grīnfelds.

Novēlam mūsu sportistiem veiksmi un izturību!