Mēneša beigās „Motoparkā Lauma” atklās Cross Country sezonu

Luīze Vīksna, LaMSF,
12-03-2019

30. martā, Liepājā, „Motoparks Lauma” moto kompleksā notiks Baltijas kausa pirmais posms un Latvijas kausa pirmais posms Cross Country. Jau pērnā gada sezonas atklāšanā šeit pulcējās rekordliels dalībnieku skaits, teju divsimt dalībnieki no Baltijas valstīm, šogad mērķis ir pulcēt vēl vairāk sportistu.

Ar ko atšķiras Cross Country no klasiskā un ierastā motokrosa, kuru lielākā daļa zina un iecienījuši, atbalstot pasaules čempionu motokrosā Paulu Jonasu?
Cross Country ir enduro motosporta veida disciplīna, kas norisinās līdzīgi kā motokrosā –
apļa formātā un kurā piedalās solo motocikli, sporta un pilnpiedziņas kvadricikli. Cross Country sacensības notiek brīvā dabā, izmantojot dabisko reljefu un mākslīgi veidotus šķēršļus. Trasē sastopami gan klasiski motokrosa elementi: tramplīni un asi līkumi, gan smilšu, dubļu un meža posmi. Sacensības ir ar kopēju startu, un braucieni ilgst līdz divām stundām, atkarībā no sportista klases. Šīs sacensības ir izteiktas izturības tipa sacensības, kur nepietiek vien ar ātrumu, bet tās apvieno gan izturību, gan taktisko plānošanu – pit-stopa stratēģiju. Šis sporta veids ir viens no straujāk augošajiem mūsdienu motosporta disciplīnās, ko labi parāda lielie „RedBull” pasākumi Polijā, Zviedrijā un daudzviet citur Eiropā, un ārpus tās.

Latvijas motosporta federācijas enduro komisijas vadītājs Kaspars Ērkulis ir gandarīts par gaidāmajām sacensībām Liepājā un saka lielu paldies Liepājas pilsētai par atbalstu un piekrišanu šādu sacensību organizēšanai. „Šīs viennozīmīgi būs grandiozākās motosporta sacensības Liepājā 2019. gada sezonā, kas pulcēs stiprākos Baltijas motobraucējus. Šeit būs ko redzēt! Iesaku ikvienam Liepājas iedzīvotājam un tās viesim izmantot šo fantastisko iespēju baudīt motosporta svētkus brīvā dabā kopā ar ģimeni. Visi ir aicināti atbalstīt kuplo vietējo dalībnieku pulku, kas ik gadu izmanto iespēju un startē šajās sacensībās. Šogad trasē būs redzams jaunais talants un Latvijas čempions, liepājnieks Uldis Freibergs, izcilā motosportista Laura Freiberga dēls. Paula Jonasa brālēns Elgars Jonass un Gunvaldis Vēsmiņš, kuri ik gadus šeit iesaistās cīņā par godalgotajām vietām. Uz starta stāsies arī daudzi citi vietējā mēroga braucēji. Tāpēc vien ir vērts nākt un atbalstīt. Tiekamies 30. martā Liepāja, „Motoparkā Lauma” uz motosporta svētkiem Cross Country “Liepāja 2019”!”

Motokrosa braucējs Elgars Jonass, kurš jau aktīvi gatavojas jaunajai motosporta sezonai, iesaka piedalīties Cross Country Liepājā. „Divi no posmiem norisināsies Kurzemē – pirmais Liepājā, piektais posms Priekulē. Kurzemniekiem būs laba iespēja salīdzināt dalībnieku rezultātus – sezonas sākumā, ar panākumiem sezonas noslēguma posmā. Liels pluss ir tas, ka trase atrodas pilsētā. Iedzīvotāji var atnākt kājām. Tā ir liela privilēģija liepājniekiem” stāsta sportists. Garākais brauciens ilgs divas stundas. „Laumas” trasē tās divas stundas ir ļoti nogurdinošas, tādēļ būs interesanti redzēt, kurš ziemā ir strādājis un kurš labi atpūties. Pagājušajā gadā mani pārsteidza lielais dalībnieku skaits. Domāju, ka arī starta skats varētu būt iespaidīgs, jo visi braucēji stāv uz starta taisnes un startā katrs cenšas viens otru apsteigt. Neskatoties uz to, ka trase ir pietiekami plata, tur īsti nav vietas, kur apdzīt, jo braucēju tik daudz, vienu brīdi visi brauc vienā „čupā”.”
Sportistam lielākais pārbaudījums būs motokrosa daļā, jo pēc tik daudz braucējiem, trasē veidojās bedres, lielas „špūres” un tā kļūst arvien smagāka. „Pagājušajā gadā pļavas un meža posms man bija kā atpūtas daļa, jo spēki tika izlikti motokrosa trasē,” tā Elgars Jonass.

Arī Gunvaldis Vēsmiņš turpina gatavoties sezonas pirmajam posmam un uzskata, ka Cross Country sacensībās „Motoparkā Lauma” ir jāpiedalās, jo to var izmantot kā labu veidu, kā sagatavoties jaunajai motokrosa sezonai. „Iegūt sacensību garšu pirms gaidāmās sezonas, jo, kā zināms, arī pasaules motokrosa braucēji pirms sezonas piedalās citās sacensībās, lai atkal sajustu adrenalīnu, sacensību ritmu un būtu pēc iespējas gatavāki pirmajam posmam motokrosā. Latvijā nav daudz sacensību pirms pirmā Latvijas čempionāta posma motokrosā. „Laumas” trasē pavadīt divas stundas no vietas, ir labs pārbaudījums sev pašam. Trase ar katru nākamo apli kļūs smagāka, jo dalībnieku būs daudz. Pagājušajā gadā ieguvu labu pieredzi, kā pielāgoties dažādām situācijām – apdzīšanām, trases līniju maiņām, kā veiksmīgāk izvairīties no kritieniem. Ceru, ka to nebūs daudz,” saka sportists. Gunvaldis pagājušajā gadā Cross Country piedalījos pirmo reizi, tādēļ iesaka visiem sportistiem marta beigās doties uz Cross Country Liepājā. „Pats noteikti piedalīšos arī šogad. Šīs ir vienas no retajām sacensībām, kuras notiek Liepājas pusē un man kā liepājniekam būs prieks startēt mājas trasē. Ceru, ka trases malā būs daudz atbalstītāju un skatītāju. Līdzjutēji vienmēr rada lielisku atmosfēru. Pagājušajā gadā piedalījās gandrīz 200 sportistu, un skats no malas bija grandiozs, kad visi reizē devāss trasē. Cerams, ka būs arī sportisti no citām valstīm un pašmāju populārākie sportisti,” tā Gunvaldis Vēsmiņš.

Motokrosa meistars, titulētais Pasaules un Eiropas čempions motokrosā, treneris Lauris Freibergs, stāsta, ka, pēc garās ziemas pārtraukuma, zeme būs atkususi un sportisti būs gatavi sezonai. „Mūspusē, kā vienmēr, ģeogrāfiskais stāvoklis atļauj ātrāk braukt. Trase jau tagad ir ļoti labā stāvoklī, lai brauktu ar to iepazīties un trenēties. Šī ir īstā vieta pirmajām sacensībām, pirmajam posmam. Jau tagad daudzi sportisti brauc un iepazīstas ar trasi. Aicinām arī citus apmeklēt treniņus un būt gataviem pirmajam posmam. Interesanti arī tas, ka šis būs Baltijas kausa posms, būs arī lietuviešu un igauņu sportisti. Pirmais posms jau vienmēr ir ar odziņu, kas piešķir „kādu interesantumu”. Jau pagājušajā gadā daudzi motokrosa braucēji pirms motokrosa piedalījās Cross Country sacensībās, braucot, stundu, divas, trenēja savu fizisko izturību,” stāsta Lauris Freibergs. Kā atzīst pieredzējušais motokrosa braucējs un treneris: „Liepājas moto trasei ir raksturīgi tas, ka trase ir pilsētā, tajā nav grūti izbraucamu meža posmu, sakņu, arī grāvju trasē gandrīz nav. Trases garums būs seši kilometri. Daudzi elementi būs kā motokrosā, protams, būs arī pļavas un meža daļa. Cross Country posmi ir interesanti ar to, ka trases ir ļoti dažādas, un tad var redzēt, cik stipri un izturīgi ir braucēji. Sportisti brauc tur, kur zina, ka trase sagatavota labā līmenī. Pagājušajā gadā saņēmām tik daudz labu atsauksmju un atzinumu no sportistiem par trasi un sacensībām kopumā. Bija prieks to visu dzirdēt un šogad centīsimies vēl labāk sagatavot trasi,” teic Lauris Freibergs.

Četri iemesli kāpēc sacensību organizatori iesaka apmeklēt šīs sacensības katram liepājniekam un tās viesim:
• Pirmkārt, un galvenokārt, šis pasākums pateicoties Liepājas pilsētas atbalstam būs bezmaksas un to varēs apmeklēt ikviens motosporta interesents.
• Otrkārt, šīs būs lielākās motosporta sacensības Liepājā 2019. gada sezonā, kā arī pirmās visā Baltijā un Skandināvijā, kas pulcēs lielu dalībnieku skaitu.
• Treškārt, šīs sacensības, kā savu prasmju un izturības pārbaudi izmanto arī liela daļa motokrosa braucēju, iespējams, ka šeit ieraudzīsim arī ātrākos Baltijas un Latvijas motokrosa braucējus. Iespēja redzēt, kā spēkiem mērojas divu radniecīgu, bet ne vienādu disciplīnu stiprākie un ātrākie sportisti, skatītājiem sagadā līdzjušanas prieku un azartu.
• Ceturtkārt, šī ir arī lieliska iespēja pavadīt dienu ārpus mājas, kopā ar ģimeni un bērniem, baudot motosporta svētkus. Apvienot, ar iespējams, pirmo šašliku ēšanu svaigā gaisā.

Dienas kārtība:
Pirmais starts solo klasēm 1h braucienam plkst. 11.00
Otrais starts solo klasēm 2h braucienam plkst. 12.30
Trešais starts kvadriciklu klasei 1.5 h braucienam plkst. 15.00
Apbalvošana ~ plkst.17.15.
Attiecīgi pie mazāka dalībnieku skaita solo klases var tik apvienotas vienā kopīgā braucienā.

Sacensību nolikums: ŠEIT

vai ŠEIT

Reģistrācija: www.enduromanager.eu

līdz 29. marta plkst. 14:00. Neskaidrību gadījumā rakstīt uz dbluma@inbox.lv

“Motoparks Lauma” atrodas Pulvera ielā 9, Liepājā. Ieeja skatītājiem bez maksas!

Skatītāji un līdzjutēji laipni aicināti pavadīt brīvdienas motosporta noskaņās.

Atgādinām, ka motosports ir paaugstinātas bīstamības sporta veids, un aicinām būt uzmanīgiem, ievērot norobežojošās lentas un tiesnešu norādījumus, kā arī īpaši pieskatīt savas jaunākās atvases un suņus. Esam par drošu motosportu!
Informāciju sagatavoja Luīze Vīksna