Triāla sacensībās Ugālē daudz elektro motociklu

Kristaps Skudra, KARTERS,
19-06-2019

8.jūnijā Ugālē Karters triāla trasē ar plašu Baltijas triāla saimes dalību risinājās Latvijas kausa posms velotriālā un Latvijas čempionāta posms mototriālā. Trase jau ierastā, bet šogad īpaši manāma bija jaunā tendence triālā, ka lielu dalībnieku skaitu sastāda popularitāti guvušo jauno elektromotociklu braucēji.

Jaunākie elektromotociklu braucēji ir tikai 4 gadus veci un vērojams, ka šī veida braucamrīki kļūst arvien populārāki un ir sporta vidē uz palikšanu.

Līdzīgi kā velotriālā, tā arī mototriālā gūtās iemaņas ļauj uzlabot divriteņu braucamrīku vadīšanas prasmes – iemācīties labāk turēt līdzsvaru, bremzēt utt. Prasmes, kuras lieliski var noderēt arī pie ikdienas pārvietošanās.

Piecdesmit četri dalībnieki sacentās kopumā deviņos kontroles posmos. Uzdevums triālam nemainīgs – veikt distanci, pieļaujot pēc iespējas mazāk kļūdu, tas ir – nelikt pie zemes kāju, nekrist un tamlīdzīgi.

Ja jaunākajiem braucējiem uzdevums bija vienkārši izbraukt trases no sākuma līdz galam, tad meistarīgākajiem jau jāievēro speciālas norādes un jāveic lēcienu uz augšu pāri dažādiem šķēršļiem, nolēcienu no stāvām malām, ātri jāspēj apstādīnāt braucamrīks vai pilnīgi pretēji – jāpaātrinās zibenīgā ātrumā. Viss prasa spēju koncentrēties un noskaņoties, fizisku spēku, izturību, un, potams, labi sagatavotu motociklu vai velosipēdu.

Mototriāla spēcīgāko braucēju grupā dramatiski notikumi, kur iepriekšējā gada Latvijas čempions Kristers Einass (Grobiņas MK) sacensību sākumā pieļauj rupju kļūdu, tomēr noslēgumā spēj saņemt vienādu soda punktu skaitu (37 soda punkti) un, izvērtējot papildus rādītājus, tomēr iegūt posma pirmo vietu. Otrais šoreiz vecmeistars Kaspars Vērnieks (MT Skola). Trešais Viking Trial braucējs Niks Alksnis (46 s.p.).

Velotriālā spēcīgāko grupā bez pārsteigumiem un Arvis Dermaks (1 s.p.) pievieno savai uzvaru bagāžai vēl vienu drošu uzvaru pār brāli Ansi Dermaku (12s.p.) un pirmo gadu Elitē braucošo Žani Rībenu (81s.p), visi Karters. Ekspertu grupā sīva konkurence, kur sezonas otro uzvaru nodrošina Karters braucējs Ričards Vrakins (27s.p.), otrais Miķelis Lukša ar 32 s.p., kur 4 sodi par pārtērēto laiku. Trešais Markuss Karņickis (33s.p., Karters).

Ierasti sacensību noslēgumā notika Karters ceļojošās balvas izcīņa. Paralēlās šķēršļu joslās labākie četri moto un velobraucēji izslēgšanas braucienos noskaidroja labākos un jau finālā pretī stājās Arvis Dermaks un Kristaps Ķīlis. Tieši fināla laikā sākās spēcīgs pērkona negaiss un apbalvošanas ceremoniju nācās atlikt. Otro gadu pēc kārtas metālmākslinieka Uģa Traumaņa veidoto ceļojošo balvu ieguva Arvis Dermaks.

Paldies sacensību atbalstītājiem – Ventspils novada pašvaldība, Niedrāji MR SIA, AMC Būve SIA, Silentcoat, trialsmaster.net. Un nozīmīgi palīgi sacensību norises nodrošināšanā bija kluba biedri – palīgi pie trases gatavošanas un operatīvas norises nodrošināšanas.