RIDE2SHARE: MOTOBRAUCĒJI NEREDZĪGAJIEM

Negantelis,
28-07-2019

Esam priecīgi paziņot, ka šogad, pirmo reizi Latvijā norisināsies \\\\\\\"Ride2Shere\\\\\\\" akcija, ko organizē Lietuvas motocikliste Aldona Jozaitīte-Pieva.

Tā ir iespēja neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem doties vienas dienas izbraukumā kopā ar pieredzējušiem motobraucējiem. Šī akcija ir aizsākusies pirms diviem gadiem Lietuvā, un pirmo reizi 7. septembrī tā notiks arī Latvijā, sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību.

"Ride2Share" projekta ietvaros neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem ir iespēja doties izbraucienā ar motociklistu. Kopš 2017. gada šī projekta pasākumos piedalās aptuveni 150 dalībnieki gadā. 2019. gadā projekts tiek paplašināts un tajā ir iespējama piedalīties dalībniekiem no Latvijas.

Sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību projekta aktivitātes Latvijā norisināsies šī gada 7. septembrī, vienlaicīgi ar Lietuvu.
Latvijas Neredzīgo biedrība plāno doties izbraucienā Jugla-Carnikava-Jugla ar piknika pitstopu Carnikavā, Gaujmalē.
Pulcēšanās 11.30 pie Braila ielas 3, Rīgā, kur katrs motobraucējs tiks iepazīstināts ar savu līdzbraucēju. Tad visi kopā dosimies uz Carnikavu, kur Gaujmalā apstāsimies, lai mazliet ieturētos un dotu iespēju vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem iepazīt arī citus motociklu veidus.
Ja esi aktīvs un Tev patīk jauni izaicinājumi, tad piesakies akcijai kā motobraucējs vai kā līdzbraucējs rakstot LNB projektu vadītājai Madarai Kalniņaie-pastu uz adresi projekti.lnb@gmail.com vai zvanot – 67532607.

Veidosim jaunas tradīcijas Latvijā kopā!


Projekta idejas autore ir Aldona Jozaitīte-Pieva, aizrautīga motocikliste no Lietuvas, "Man patīk dalīties manā motobraukšanas kaislībā ar citiem. Mācīšana, rakstīšana un motociklistu pasākumu rīkošana ir manas stiprās puses, un esmu priecīga motobraukšanai piešķirt jaunu nozīmi. Es pati braucu ar motociklu pa ceļiem un bezceļiem jau desmit gadus."

"Ride2Share 2017" tika nominēts Lietuvas Vienādu iespēju biroja “Pārvari apstākļus” balvai. "Sadarbībā ar Lietuvas Neredzīgo un vājredzīgo organizāciju, man bija iespēja organizēt vairākus braucienus visā valstī, apvienojot motobraucējus ar viņu neredzīgajiem un vājredzīgajiem pasažieriem. Rezultāts bija patiesi lielisks! Es saņēmu fantastiskas atsauksmes gan no motobraucējiem, gan pasažieriem, un esmu patiesi ieinteresēta projektu turpināt," stāsta projekta organizatore.

Sigita Sinkeviča, neredzīga fizioterapeite no Lietuvas, stāsta par sajūtām, ko piedzīvojusi iepriekšējo gadu akcijas pasākumos, “tā bija sajūtu lavīna: motocikla spēks, motoru skaņas paātrinoties, “iegulšanās” ceļa līkumos, vēja pūsmas. Tuvumā esošo pļavu un mežu smarža, siltu un aukstu vēja brāzmu sajaukums, kamēr mana sirds paātrinājumā pukst arvien straujāk.”

Īsumā par svarīgāko "Ride2Share":

Tā ir lieliska iespēja neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem: piedzīvot motobraukšanas dāvāto brīvības sajūtu drošā vidē, apzinoties savas iespējas un iedrošinot izmēģināt ko jaunu. Daži pirmās “Ride2Share” akcijas dalībnieki tika iedvesmoti izmēģināt lidošanu un autobraukšanu!
Šis projekts ļauj neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem piedzīvot motobraukšanu visā valstī, ne tikai vietējā kopienā vai klubā. Kas ir būtiski, šī pieredze nav atkarīga no atrašanās vietas.
Piešķirt jaunu nozīmi braukšanai ar motociklu - visi motobraucēji, kas 2017. gada iesaistījās akcijā, atzina, ka jutās iedvesmoti vēl vairāk dalīties savā kaislībā uz šo nodarbi.
Akcija pierāda, ka invaliditāte nav būtiska tad, kad cilvēki kopīgi dalās fantastiskā pieredzē viens ar otru.
Vairāk par "Ride2Share" var lasīt angļu val.: womenadvriders.com.

Video par RIDE2SHARE (2018) un daži foto no pasākuma (2018).


Madara Kalniņa, LNB projektu vadītāja