Jauna sodīšanas kārtība par pārkāpumiem ceļu satiksmē.

Negantelis,
04-08-2020

Jau būs pagājis mēnesis, kā ir stājies spēkā Administratīvās atbildības likums un stājušās spēkā izmaiņas administratīvo pārkāpumu soda nomaksas kārtībā kā arī dzen, sodi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem kļuvuši bargāk. Tāpēc atgādinam -

● Viena no būtiskākajām izmaiņām ir- ja saņemts sods par administratīvo pārkāpumu , tas ir jāapmaksā 30 dienu laikā no dienas, kad stājies spēkā nolēmums par sodu. Ja iepriekš mēs daudzi gaidīja tehniskās apskates datumu, lai veiktu soda apmaksu tagad, ja tas netiks apmaksāts 30 dienu laikā, informācija tiek nodota tiesu izpildītājam, kur soda apmērs var pieaugt vairāk nekā divas reizes. Tāpat naudas piedziņu varēs vērst uz kustamo un nekustamo īpašumu.

● Kā arī nevajadzētu samulst redzot soda apmēru kas tiek izteikts naudas soda vienībās, nevis eiro (viena naudas soda vienība ir 5 eiro).

● Būtiski mainījās arī soda piemērošana par vairākiem pārkāpumiem -ja ir izdarīti divi vai vairāki administratīvie pārkāpumi, administratīvo sodu piemēro par katru pārkāpumu atsevišķi. Tātad, ja agrāk sods tika piemērots par smagāko pārkāpumu tagad, ja pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu un pārbrauc krustojumu pie sarkanā signāla, maksāsi par katru atsevišķi ( piemēram: četras naudas soda vienības par par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu par 19km/h + divdesmit naudas soda vienības par braukšanu ja luksoforā deg aizliedzošais signāls = kopā maksāsi 24 naudas soda vienības jeb 120eiro . )

● Līdz ar to kā Latvijas administratīvo pārkāpuma kodekss zaudēja spēku, tagad soda apmēru par pārkāpumiem ceļu satiksmē iespējams atrast Ceļu satiksmes likumā , IX nodaļā - Administratīvie pārkāpumi ceļu satiksmē un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā.

● Lai gan ir stājusies spēkā jaunā kārtība par sodu nomaksu , ir palikusi nemainīga- nosacīta daļēja atbrīvošana no naudas soda apmaksas. Jeb tā saucamā 50% atlaide, ja soda samaksu veic 15.dienu laikā . Taču jāņem vērā, ka policijas darbinieks ir tiesīgs lemt par personas nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas, tikai tad ja- Tu atzīsti savu vainu un piekrīti lēmumam par naudas soda uzlikšanu, nav konstatēti apstākļi, kas pastiprina personas atbildību par administratīvo pārkāpumu , nav cietušo un lieta netiek izskatīta bez tās personas klātbūtnes, kuru sauc pie administratīvās atbildības. Un ņem vērā ka šo iespēju var izmantot ne vairāk kā vienu reizi gadā.

Vai Tev jau ir bijusi saskare ar jauno kārtību? Dalies savā pieredzē!