Leģendārais Mikija Rurka motocikls – Black Death 3

Oskars Pīpiķis,
08-12-2010

Kurš nav redzējis slaveno filmu „Harley Davidson and the Marlboro Man”? Lielākā daļa, ja ne visi – ir! Tad nu lūk šis raksts ir par filmas galveno otrā plāna aktieri – motociklu Black Death 3!



Sākšu ar no paša sākuma. BD3 bija Mikija Rurka 4. mēģinājums uzbūvēt tādu moci, kas viņam iet pie sirds. Tādēļ viņš pasūtīja pie Bartel’s HD, kas atrodas Kalifornijā, BD1 un BD2. Cik zināms tad šie moči labu galu neņēma un devās uz moto elli-metāllužņiem. Pēc tam Mikijs palūdza Billy Westbrook, lai tas viņam uzbūvē moci. Billijs moci uzbūvēja, bet to nozaga.



Ideja par to kā tieši jāizskatās oriģinālajam BD3 neradās kastomaizeru kompānijā, ne arī dizaineru galvās. Tā radās Mikija gaišajā galvā un viņš to uzlika uz kādas kokteiļu salvetes kādā bārā. Tobrīd pie apvāršņa bija potenciāla filma, kas saucās „The Ride”, kurā Mikijs cerēja izmantot šo motociklu. Mikijs savu „rasējumu” nodeva Gene Thomason, Dave Fournier un Allan Barsi no Bartel’s un viņi devu dzīvību šai idejai.
Drīz pēc tam, kad BD3 tika pabeigts, filmu kompānija MGM apstiprināja Mikiju lomai filmā HD & MM. Par cik Mikijs vēlējās braukt ar savu moci, tad MGM pasūtīja pie Bartel’s moča dublikātu, kas tika izmantots „stunt” ainām. Dublikātu aprīkoja ar 80 kubikcollu motoru, kamēr Mikija mocis bija aprīkots ar 98 kubikcollu motoru.
Protams, ka varētu sarakstīt visu tā moča specifikāciju, bet diez vai tas ir interesanti. Pateikšu tikai to, ka par bāzi tika ņemts 89. gada FXD hārlis.

Nu labi, močus uzbūvēja un filmu uzņēma. A kas notika ar motocikliem pēc tam?
Sāksim ar „stunt” moci. Šis aparāts palika Bartels īpašumā līdz pat 1997. gadam, kad to nopirka kāds moto entuziasts no Kolorado. Cik zināms, tad šis mocis joprojām ir viņa īpašumā un vada savas dienas kādā siltā un omulīgā garāžā. Vo vecumdienas! Tomēr ne Mikija gaumē....

Protams, ka ar oriģinālo Mikija moci tik vienkārši vis nenotika. Mikijs savu moci atdeva savam draugam Chuck Zito. Kāpēc, lai viņš tā darītu? Lai to saprastu, sniegšu jums dažus svarīgus iemeslus:
1. Tieši Zito Mikijam iedeva viņa pirmo hārli un ieveda Mikiju motociklu pasaulē. Droši vien, ja ne Zito, tad iespējams nebūtu radies arī BD3.
2. Zito ir tuvs Mikija draugs.
3. Zito bija Mikija boksa treneris viņa boksera karjeras laikā.
4. Zito bija Mikija miesassargs viņa aktiera karjeras laikā.
5. Zito ir bijušais Hells Angels New York charter prezidents.
Ja ar to Jums nepietiek, tad lūk, Zito ir arī piekāvis Žanu Klodu van Dammi. Tieši tā. Cik no presē rakstītā var spriest, tad Žans Klods sēžot bārā ar Mikiju un Zito izteicās, ka redz Zito neesot sirds. Kā izrādījās tad sirds Zito tomēr ir un viņš to pierādīja pāris reizes uzšaujot pa Žana Klodes Holivudas seju. Ar to pietika. Laikam tomēr tas, ka māki labu špagatu, bārā no tādiem vīriem kā Zito tevi neglābs. Domājams, ka esmu minējis pietiekoši daudz argumentu, lai attaisnotu Mikija dāsnumu attiecībā pret Zito.



Tālāk notika tas, kas laikam tādu vīru dzīvēs notiek. Zito moci „nošķīla”. 1999. gadā viņš vizinājās, iebrauca lielā bedrē (un tas nenotika Latvijā!!! Tas notika Bronksā) un krita. Rezultātā oriģinālajam BD3 pārbrauca pāri auto, bet Zito lauza kāju un guva dažādas vieglākas traumas. Kaut gan Zito savā grāmatā, kas iznāca 2003.gadā apgalvo, ka mocis joprojām ir viņa īpašumā, tomēr, manuprāt, oriģinālais BD3 ir miris. Un kaut vai atjaunots, tas tomēr nav tas pats ar ko brauca Mikijs. Lieki piebilst, ka Zito tiesājās ar valdību par to bedri un kompensācijā pieprasīja 10 milj. $! Tiesa ilga vairāk kā 10 gadus, tomēr Zito neuzvarēja.
Tomēr beigas nav tik bēdīgas kā izskatās. Mikijs ir dzīvs un joprojām brauc ar močiem. Un viņš kopā ar Zito ir atvēris „Black Death motorcycles”, kas ražo BD3 replikas un šuj tādas jakas, kā Rurks valkāja filmā.
Un viņš sev ir uztaisījis jaunu Black Death:





Līdzību ar veco moci nevar napamanīt! Patiesībā, skatoties uz šīm bildēm man radās kāda asociācija! Šis mocis ir kā Rurka seja šodien. Tas ir stipri mainījies, tajā pat ir kaut kas svešs, bet tomēr ieskatoties Tu saproti, ka tas ir vecais, labais…varbūt pat savā ziņā labāks.

Neliela atkāpe. Viennozīmīgi viena no filmas spēcīgākajām daļām ir filmas sākums jeb intro. Nezinu kā Jūs, bet mani vienmēr ir interesējis- cik garu gabalu tad Rurks nobrauc filmas sākumā? Lūk, atbilde: kādā no filmas dialogiem (ko tulkojis Goblins) Hārlijs uz Marlboro jautājumu : “gde ti bil?” atbild: “Žil v obosrannoj dire v okruge Dallasa!” Par cik filmas darbība risinās Burbankā, Kalifornijā, tad varam secināt, ka Rurks nobrauc ap 1500 jūdzēm no Dallasas līdz Burbankai. Tātad, ja vēlies būt tik “kruts” kā Mikijs Rurks…nevelc ķiveri, uzvelc saulenes, uzsēdies uz moča bez aizmugurējās amortizācijas un nobrauc kādus 2200 km…un netaisi par to galeriju motopowerā ;)
Kā teica Hārlijs: "It's better to be dead and cool, than alive and uncool."