Kura ir labākā enduro ķivere?

Motografs.lv,
11-07-2011

Motorrad veiktais 7 modeļu tests apstiprina, ka perfekta enduro ceļojumu ķivere vēl nav izgudrota.Pēdējos gados enduro ķiveres ir ieņēmušas stabilu vietu citu moto galvassegu vidū un iemantojušas ne mazums cienītāju. Taču, kā zina katrs, kurš šādu ķiveri reiz lietojis, par spīti ražotāju centieniem šos produktus pilnveidot, motobraucējiem aizvien nākas saskarties ar dažādiem kompromisiem.

Tikai, ja trūkumus nevar apriet, kā lai izšķir, ar ko būtu vērts samierināties un kā saprast, kādam pielietojumam katra ķivere ir vispiemērotākā? Kaut daļēju skaidrību šajos jautājumos sniedz viens no pēdējiem vācu žurnāla Motorrad testiem, kurā kolēģi salīdzinājuši septiņus populārus modeļus.

Kā notika pārbaude? Ņemot vērā faktu, ka pirms nonākšanas tirdzniecībā Eiropas savienībā katram produktam ir jāaiziet pārbaude par atbilstību drošības standartam ECE–R 22.05., Motorrad nolēma triecientestus atkārtoti neveikt, pilnībā koncentrējoties uz pārbaudījumiem lauka apstākļos.

Pēdējie ietvēra piecus parametrus: 1) nēsāšanas komfortu – svars, forma, ventilācija, polsterējums; 2) lietošanas ērtību – uzvilkšana/novilkšana, savietojamība ar brillēm, stikla, ventilācijas regulēšana u.c.; 3) akustiku un aerodinamiku – 80–100 km/h uz lauku ceļiem, līdz 180 km uz ātrgaitas šosejas; 4) redzamību – horizontāli/vertikāli; 5) aprīkojumu un izgatavošanas kvalitāti. Papildus tam žurnāla redaktori ķiveres novērtēja, braucot bezceļā un pat BMX trasē. Jāpiemin arī, ka Uvex Enduro SLT konkurentu vidū izceļas ar konstrukcijas materiāliem – oglekļa šķiedru un kevlaru.

Turpinājumā rezultāti, kādus ieguva Motorrad testētāji, kā arī atsevišķu testa dalībnieku individuālais novērtējums. Pārfrāzējot rezumējumu, Motorrad uzsver, ka pa īstam laba enduro ceļojumu ķivere vēl joprojām nav radīta, lai gan teju visi pārbaudītie produkti ieguvuši novērtējumu “labi”. Un tas nozīmē, ka pircējam pirms atvadīšanās no naudas vislabāk ķiveri būtu izmēģināt.

Lasīt testu pilnā apjomā var šeit. Ja arī jums ir pieredze ar šā tipa ķiverēm, laipni lūgti komentāros!

Un vēl viena praktiska piebilde: Uvex apgalvo, ka drīzumā pametīs motoķiveru tirgu, tāpēc parastajos veikalos un internetā jāparādās izdevīgiem novērtējumu “Ieteicams pirkums” saņēmušā Uvex Enduro SLT piedāvājumiem.

Ķiveres Motorrad redaktoru vērtējumā:



Rezultāti testa kopvērtējumā:


1 – komforts; 2 – lietošana; 3 – akustika; 4 – aerodinamika; 5 – redzamība; 6 – aprīkojums/kvalitāte.

*– cena Vācijā, **– saņem novērtējumu “Ieteicamais pirkums”