Latvijas motoklubs grib pārstāvēt slavenos Elles Eņģeļus

Apollo.lv,
04-11-2011

Kāds mazpazīstams motoklubs «Bears» jeb «Lāči» grasās kļūt par slavenā amerikāņu motokluba «Hells Angels» jeb «Elles eņģeļi» Latvijas filiāli, ziņo Latvijas Radio.

Pagājušā gadsimta vidū ASV dibinātais motoklubs «Hells Angels» mūsdienās ir izpleties pa visu pasauli - tam ir nodaļas aptuveni 35 valstīs, bet vēl desmit gaida rindā uz uzņemšanu.

Līdztekus ceļošanai ar motocikliem un ballīšu rīkošanai, kas ir kopējs visiem motoklubiem, daudzi kluba biedri ir iesaistīti starptautiskos noziegumus - narkotiku tirdzniecībā, ieroču kontrabandā, prostitūcijas organizēšanā un naudas izspiešanā.

Pērn klubam «Lāči» piešķīra tādu kā draudzēšanās statusu, bet šogad klubs nosaukts par perspektīvu «Elles eņģeļu» starptautiskā tīkla dalībnieku.

Kluba «Lāči» pārstāvis Jānis, kurš nevēlas atklāt savu uzvārdu, ir strikts - nav nekāda pamata runām par kluba iesaistīšanos pretlikumīgās darbībās. Viņš stāsta, ka «Lāči» vēlas pievienoties vispasaules motociklistu kustībai, lai būtu ērtāk ceļot pa ārzemēm un visur viņus uzņemtu kā mājās.

Savukārt avots kādā Eiropas tiesībsargājošā iestādē, kurš pastiprināti nodarbojas ar motociklistu bandu izpēti, Latvijas Radio stāsta, ka tā sauktais motoklubu «lielais četrinieks», kurā ietilpst arī «Elles eņģeļi», pēdējos gados cenšas izplesties neapgūtajās teritorijās, tostarp Austrumeiropā un Baltijas valstīs.

Latvijas Radio avots, kurš vēlējās palikt anonīms, ar lielu pārliecību apgalvo, ka agrāk vai vēlāk «Elles eņģeļi», ja nonāks Latvijā, vēlēsies nostiprināties arī šejienes kriminālajās aprindās.

Valsts policijai pašlaik nav ziņu, ka motoklubi Latvijā būtu iesaistīti organizētajā noziedzībā. Motobraucēji ir pieķerti kriminālās nodarbēs, bet tie bijuši atsevišķi gadījumi, skaidro policijā.

Latvijas vecākā motokluba «Vēja brāļu ordenis» vadītājs Aivars Freimanis jeb Frīdis piekrīt motokluba «Lāči» biedra teiktajam, ka nedrīkst vispārināt kāda kluba biedra izdarības, jo cilvēki klubos sapulcējas dažādi.

Tomēr Latvijas Motoklubu asociācijas valdes loceklis un motokluba Hermejs biedrs Vladimirs Barinovs neslēpj nepatiku pret iespējamu «Hells Angels» paradīšanos Latvijā, jo daudzās valstīs viņi ir aizliegti un nevar brīvi darboties.