Motobraukšana- Drošas Braukšanas Skolas viedoklis

Drošas Braukšanas Skola,
31-05-2012

Motobraucēju skaits ar katru gadu pieaug. Tas ir statistisks fakts, kā arī to lieliski var novērot sezonas atklāšanas parādēs. Šī tendence ir vērojama tieši pēdējos gados, kas nozīmē, ka liela daļa šo braucēju motobraukšanas prasmes ir apguvuši salīdzinoši nesen. Zinot Latvijā ieviestās motobraucēju kvalifikācijas prasības, lai iegūtu atbilstošu A kategoriju, var uzskatīt, ka motobraucēji ir pietiekami kvalificēti, lai piedalītos satiksmē un vadītu savus transporta līdzekļu (motociklus).

Tomēr mūsu pārliecība ir, ka zināšanas nekad nevar būt par daudz, īpaši, raugoties uz šādiem paaugstināta riska objektiem kā motocikli. Citējot klasiķus – „mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties”, uzskatām, ka šāda pieeja katram ir jāveido attiecībā uz motobraukšanas iemaņām.

Pašlaik ir kvalitatīvi sakārtota un reglamentēta motobraucēju apmācība, kas paredz A kategorijas tiesību iegūšanu, bet nav vienotas pieejas jautājumos par drošu motobraukšanu, un pastāvīgu (regulāru) iemaņu attīstību. Atkarībā no iekšējās pārliecības, šādas iemaņas tad motobraucēji parasti apgūst individuāli, vai neapgūst nemaz.

Jau otro gadu „DBS Autoskola” rūpējas ne tikai par autobraucējiem. Arī satiksmē mazāk aizsargātie dalībnieki – motociklisti ir DBS klienti. Šeit tie saņem paplašinātas zināšanas, gan to, kas attiecas uz A kategorijas iegūšanu, gan to, kas attiecas uz drošu braukšanu.

Motobraukšana ietver dažādus riskus, kuru apzināšana tieši ietekmē katra braucēja veselību un attieksmi pret šo nodarbi. Zinot šos riskus, braucējam ir iespēja būt vienu soli priekšā iespējamam negadījumam un novērst to, pirms tas vēl ir sācies. Šādu domāšanu cenšamies iemācīt saviem klientiem, jo tieši atbilstoša situācijas novērtēšana var novērst potenciālās problēmsituācijas. Tikai dažos gadījumos vadīšanas tehniskās iemaņas pasargās braucēju kritisku situāciju gadījumā. Daudz svarīgāk ir līdz šādai situācijai nemaz nenonākt!

Lai kvalitatīvi pasniegtu un iemācītu šīs prasmes, ir jāprot individuāli novērtēt katra potenciāla braucēja spējas, vēlmi iemācīties un motivāciju braukt ar motociklu.

Tās noteikti atšķiras:
- daļa braucēju, vēlas tik vien kā nokārtot formalitātes - tie dodas uz apmācībām ar pārliecību, ka daļu no apmācību programmas jau viņi zina;
- ir potenciālie motobraucēji, kuri ir braukuši bērnībā un agrāk jaunībā, bet pēdējos 10-20gadus nav braukuši ar motociklu vispār – varētu teikt, ka tie nāk atsvaidzināt savas prasmes;
- vēl citi, bieži sastopamie braucēji ir tādi, kuri paralēli saviem citiem hobijiem, vēlas vēl vienu – motobraukšanu. Tas parasti ietver gan statusu, gan arī adrenalīnu ko var sniegt motocikla vadīšana.

Neviens no tiem nav labāks vai sliktāks. Tie ir tikai piemēri tam, ka motobraucēji ir dažādi un tieši tāpēc arī apmācības procesā pieeja ir atšķirīga, jeb individuāla. To cenšamies īstenot nodarbību laikā, individuāli raugoties kādas prasmes un iemaņas ir katram no braucējiem un kādas vēl nepieciešams attīstīt.

DBS piedāvātā motobraucēju apmācības programma ir ar lielu uzsvaru uz drošas braukšanas pamatprincipiem, un sagatavojot nākamos motobraucējus, nodrošinām, lai tie saņemtu visu to zināšanu komplektu, kas ir būtisks „izdzīvošanai” braucot ar motociklu. Tas ir – padziļināta motobraukšanas un ar to saistīto drošības jautājumu apmācība, drošas braukšanas pamatprincipi, pareiza vadīšanas tehnika, situācijas paredzēšana. Papildus minētajam, sagatavojam arī tās prasmes, kas nepieciešamas A kategorijas eksāmena nokārtošanai.

Lai kvalitatīvi sagatavotu nākamo motobraucēju vispirms raugāmies, lai apmācību laikā būtu pieejams atbilstošs ekipējums. Tas veido pareizu psiholoģisko attieksmi pret ekipējuma lietošanu, kā arī veido pieradumu (fiziskā līmenī) vadīt motociklu lietojot cimdus, ķiveri, zābakus, aizsargājošo tērpu.

Nodarbību laikā rūpīgi vērtējam, vai uzdotie uzdevumi tiek izpildīti precīzi un atbilstoši vēlamajam. Nav pieļaujams, ka nākamais motobraucējs tiek atstāts viens pats savā nodabā, un darbojas „pašmācības” ceļā.

Braukšanas treniņa elementus laukumā veidojam daudzveidīgus, lai papildus obligātajām eksāmena figūrām, braucēji apgūtu arī citas, motobraukšanai svarīgas iemaņas. Tās ir dažādas „čūskas”, „koridori”, veiklības braucieni, līkumu izbraukšanas treniņi, u.c.

Veicot braukšanas nodarbības pa ielu satiksmē, instruktors ar kursantu strādā individuāli, jeb vienam instruktoram ir viens kursants – tas nodrošina maksimālu koncentrāciju uz kursanta darbībām un iespējamo kļūdu analīzi.

Nepieļaujama ir tādu uzdevumu uzdošana, kas kursantiem rada nevajadzīgu stresu un konfrontē to attiecībā pret uzdevumu vai citiem apmācību dalībniekiem. Learning is fun – šādu pieeju izmanto DBS arī pat tad, kad uzdevumi ir sarežģīti un prasa maksimālu koncentrēšanos.

DBS Autoskolas motobraucēju apmācības programma ir veidota ar mērķi sagatavot nākamos motobraucējus tā, lai tie justos pamatoti pārliecināti par savām prasmēm gan braucot satiksmē, apdzīvotās vietās, gan arī ārpus tām. Pārliecināti, bet nevis pārglavīgi.

Šovasar DBS praktiskās nodarbības tiek organizētas sporta kompleksā „333” un BKSB. Šeit apmācām A kategorijas kursantus, pasniedzam drošas braukšanas nodarbības, kā arī jebkurš, kurš vēlas pamēģināt motobraukšanas specifiku ir laipni aicināts uz mūsu nodarbībām. Tas vienmēr ir lietderīgi gan iesācējiem, gan pieredzējušiem motobraucējiem. Lietderīgas arī tiem, kuri uzskata, ka visas prasmes jau sen ir apgūtas. Tādā gadījumā tā ir vēl viena iespēja pārliecināties par savu braukšanas prasmju augsto līmeni.

Par Drošas Braukšanas Skolu:
Drošas Braukšanas Skola darbojas kopš 2005. gada. Skolas galvenais darbības virziens ir drošas braukšanas apmācības un ar to saistīto risku samazināšana gan uzņēmumiem, gan jebkuram transportlīdzekļa vadītājam, kurš vēlas uzlabot savas braukšanas prasmes. DBS sadarbības partneri ir „Opel”, ”Latvija Statoil”, AAS „BALTA”, “SEB banka”, “Goodyear”, kā arī TV raidījums “Zebra”.

Artūrs Priednieks, DBS apmācību direktors
Tālr.: 29223953
E-pasts: arturs.priednieks@dbs.lv