Vēsais finišs Pērnavā

Tāls Meļķis,
18-09-2008

Temperatūra nedaudz virs 10º C, atraktīvas cīņas ceļa motociklu klasē un apšaubāma B 600 klases līdera Renāra Lucava diskvalifikācija – tāds ir Igaunijas čempionāta pēdējā posma īss raksturojums.

Neierasti vēss laiks sagaidīja Igaunijas čempionāta noslēdzošā posma dalībniekus Pērnavas trasē. Sacensības iekļautas arī Latvijas ieskaitē un tāpēc uz Pērnavu bija devušies arī aktīvākie mūsu šosejnieki.

Emocijām bagātu un skatāmu braucienu bija sarūpējuši ceļa motociklu klases braucēji, kuri jau sestdien noskaidroja atrakos C 600 un C 1200 klasēs. Kā jau visu sezonu ierasts, galvenā cīņa rit starp lietuviešu un latviešu braucējiem. Revanšs par neseno zaudējumu Rīgas TT pilnībā izdevās un Arturs Ivanovs un Uģis Apse kāpa uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Par nelielu šovu parūpējās Artūrs Irbe, kura motociklam beidzas degviela burtiski pārdesmit metrus pirms finiša un nācās nodemonstrēt īstu motosprintu nebūt ne vieglā motocikla stumšanā…

125 ccm klasē, izmantojot Garija Rožkalna prombūtni uzvarēja igaunis Siim-Sander Rooba, bet 250 –niekos soms Tuukka Korhonen, kurš apsteidza Aimo Heinonenu un Tālu Meļķi.

B 600 klasē, viens no sezonas līderiem Renārs Lucavs uzrādīja sesto kvalifikācijas laiku, tikai nedaudz piekāpjoties sīvākajam konkurentam no Lietuvas – Sokolovas. Pirmajos sacīkstes apļos, kas Renārs jau brauca piektais, negaidīti krīt priekšā braucošais un sacīkste tiek pārtraukta – sarkanie karogi. Visi dalībnieki dodas boksos, bet Renāram nedaudz saminstinoties īstais brīdis nokavēts un nākas lēnā tempā veikt vēl vienu lieku apli. Nepatīkamais notiek izbraucot uz atkārtoto brauciena startu, kad burtiski metru no trases Renārs tiek izslēgts no brauciena. Jāatzīst, ka pārkāpums ir bijis, bet sods viennozīmīgi ir neadekvāti bargs. Neskatoties uz mūsu pārstāvja protestu, igauņu tiesnesis vienpersoniski pieņēma šādu lēmumu, kas izšķīra šāgada LaMSF Kausa likteni B 600 klasē. Pēc atkārtotā starta , pirmais finiša līniju šķērsoja jaunais igaunis Kristjan Sepa, apsteidzot Sokolovas un somu Petri Virtanen.

Superstock 600 klasē tika prognozēta cīņa starp kvalifikācija ātrāko Juri Zalānu un Martinu Partelpoegu. Tomēr sacīkstē interesanti bija tikai pirmie apļi, kad Partelpoegs, kurs uzrādījis arī atzīstamus rezultātus Skandināvijas trasēs, finišēja cēla vientulībā. Superbike klasē kārtējo reizi pirmais bija igaunis Hanno Velts.

Netipiski daudz – 13 ekipāžas ņēma dalību blakusvāģu klasē, un veselas 9 sasniedza arī finišu.


Tāls Meļķis
LaMSF Motošosejas komisijas vadītājs