BMW Roadster Concept – BMW Roadster revolūcija

Inchcape BM Auto,
02-06-2014

BMW Motorrad centieni veidot kompānijas bokserdzinēju rodsteru nākamās paaudzes ir pieņēmuši konkrētu, emocionāli uzlādētu formu, kļūstot par BMW Concept Roadster, konceptuālu motociklu, kas tiek demonstrēts konkursā Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014. Pērn BMW Motorrad tajā prezentēja BMW Concept Ninety – modernu klasiskā BMW motocikla interpretāciju, kas demonstrēja, cik emocionāla var būt BMW Motorrad 90 gadu darbības retrospekcija. “Pretmetā Concept Ninty jaunā BMW Concept Roadster mūsdienīgi emocionālā pievilcība rāda, ka motobraukšana ir daudz kas vairāk nekā tikai perfekta funkcija,” skaidro Edgars Heinrihs, BMW Motorrad dizaina vadītājs.



Klasiskas vērtības interpretētas modernā stilā

BMW Concept Roadster ir tipisks BMW rodsters ar jaudīgu divcilindru boksermotoru, vienpusēju aizmugures piekares sviru ar vārpstas piedziņu un vieglu, no caurulēm izgatavotu telpisko rāmi. Klasiskie elementi tajā interpretēti vismodernākajā, dinamiskākajā formā. “BMW Concept Roadster ir aizraujoši uzlūkot, un tikpat aizraujoši ir ar to braukt,” skaidro BMW Motorrad dizainers Ūla Stēnegards.

BMW boksermotors vienmēr ir piedāvājis iespaidīgu veiktspēju un izcilu jaudas un griezes piegādi visu apgriezienu diapazonā. Šajā jaunākajā versijā ar 1179 cm3 darba tilpumu tas attīsta 92 kW (125 ZS) pie 7750 apgriezieniem, bet maksimālais griezes moments sasniedz 125 Nm pie 6500 apgr./min. Arī vizuāli dzinējs ir BMW Concept Roadster viduspunkts.



Motocikla kompaktie gabarīti ar zemu priekšgalu un augstu aizmuguri veido ķīlim līdzīgu siluetu, kas motociklu padara dinamisku jau vizuāli. Ceļam it kā pieplakusī stāja ar fokusu uz priekšējo riteni un ļoti īsa astes daļa sola izveicīgu, vieglu vadāmību. Dalītais krāsojums nodala tumšo dzinēju apakšā un gaišo sēdekli, astes daļu un degvielas tvertni augšā. Tumšā apakšdaļa BMW Concept Roadster vizuāli pietuvina ceļam, uzsverot tā dinamikas potenciālu uz asfalta seguma, kamēr gaišā augšdaļa kalpo kā neliela svara zīme un ziņo par zemu smaguma centru.

Priekšējais lukturis iemieso modernu, dinamisku klasiskā apaļā luktura interpretāciju. Diožu gaismas sakārtotas tā, lai radītu iezīmīgu “seju”, tai piešķirot ekstrēmi tehniskus vaibstus. Papildus tam diožu lietošana ļāvusi izveidot izteikti šauru, vieglu luktura profilu. Aiz gaismekļa uzstādīts minimālisma garā atrisināts instrumentu panelis, kas ekskluzīvā high end stilā nodrošina pilotam nepieciešamo informāciju.



Emocionālā virsmu konfigurācija

Saspēle starp degvielas tvertni, sēdekli un radiatoru modelēta plūstošā stilā un sasniedz perfekciju. BMW dizaina speciālistu prasmīgās rokas virsmām piešķīrušas emocionālu kvalitāti, kas nebūtu pa spēkam nevienam datoram. Šīs virsmas ir detalizēts motocikla īpašību atspoguļojums: skulpturāli veidotās bākas Sparkling Light White krāsa izceļ BMW Concept Roadster dinamisko veiktspēju. Tās forma nodrošina arī perfektu ergonomiku – ļaujot to aptvert ar ceļgaliem, tiek likts pamats optimālai motocikla vadīšanai. Matēta nerūsējošā tērauda pārsegs degvielas tvertnes centrā ir moderns, bet robusts vizuālais akcents.



Viegla un smalki izstrādāta – aizmugures daļa

Uz aizmuguri no degvielas bākas formu pārņem motocikla astes daļa. Tā ir izfrēzēta no monolīta alumīnija gabala, ļaujot tai vienlaikus pildīt gan nesošās konstrukcijas funkciju, gan iedzīvināt izteiksmīgu dizainu. Ar nolūku saglabātās frēzēšanas pēdas piešķir raupju, gandrīz industriālu izskatu, kas izteiksmīgi kontrastē ar anodētajām un krāsotajām virsmām. Ekspresīvi modelētā forma precīzi signalizē BMW Concept Roadster emocionālo garu. Integrētais vienvietīgais sēdeklis izskatās nācis no sacīkšu pasaules un vizuāli arī atbalsta motociklā ieliktās dinamiskās ambīcijas. Tikmēr Neon Yellow krāsas akcents zemākajā daļā dod spilgtu kontrastu pret perforēto Alcantara ādu. Papildu Neon Yellow akcenti atrodami uz dzinēja vārstu vākiem un dzesēšanas ribām gaisa tvērējos motocikla sānos. Telpiskais cauruļu rāmis līdz ar dzinēju vizuāli un tehniski ir motocikla centrālais elements, un Sparkling Racing Blue krāsojums šai tradicionālajai BMW rodstera daļai piešķir moderni sportisku raksturu. Saspēlē starp BMW klasisko balto degvielas bāku un spilgti zilo rāmi abi elementi iemieso modernu BMW tradicionālo krāsu interpretāciju.

Augstākās kvalitātes frēzētās daļas

Papildus aizmugures nesošajai daļai motociklā ir vēl citi frēzēti elementi, kas, lūkojoties no sāniem, uzsver tā tehniski skulpturālo iedabu. Izteiksmīgākie no tiem ir sānu gaisa tvērēji ar acīm redzamām frēzēšanas pēdām, veidojot ekselentu vizuālo efektu pret radiatora melnajām virsmām. Tie sasaucas ar BMW šosejas sporta motociklu dzesēšanas sānu ribām. Veicot gaisa pievadīšanas funkciju, tie arī uzsver motocikla dinamisko stāju. Neon Yellow krāsas ribas to iekšienē redzamas, tikai ciešāk ieskatoties.

Viena īpaša detaļa ir frēzēta alumīnija motora vārstu vāki: to trīsdimensionālais formējums veido saspēli ar degvielas tvertni, BMW boksermotoram piešķirot uzsvērti atlētisku izskatu. Tikmēr vāku aizsargi demonstrē, ka BMW Concept Roadster līkumos var un vajag sasvērt ekstrēmos leņķos. Sacīkšu kombinezonu ceļu uzliku iedvesmoti, tie motociklam piešķir sportisku garu. Akcents Neon Yellow krāsā tikai pasvītro radikālo elementu.



Formas un funkcijas inovācija – motora spoilers

Forma un funkcija ir piedzīvojušas inovatīvu kombināciju ar skatu nākotnē veidotajā dzinēja spoilerā. BMW Concept Roadster tas pilda ne tikai aerodinamiska elementa funkciju, bet arī ietver visu priekšējo klusinātāju. Līdz ar īsu, stāvi novietotu izplūdes cauruli spoilers formu un funkciju koncentrē ap dzinēju. Tādējādi tas uzsver kompakto, dinamisko profila dizainu un īso aizmugures daļu. Līdztekus frēzētajām daļām BMW Concept Roadster reprezentē vienīgi augstākās kvalitātes augstas veiktspējas komponentus – anodētu un tādējādi pamanāmu priekšējo dakšu, aizmugures amortizatoru un bremzes, apveltot BMW Concept Roadster ar ekskluzīvu un sportisku garu.