1836 km ekspedīcija pa Latvijas robežu ir sākusies

Jānis Straupe, Kurbads un Ko SIA,
28-05-2016

Tas brīdis ir pienācis! Piektdien 27.05.2016 uzsākam ekspedīciju fonda 1836 ietvaros ar apvidus jeb enduro motocikliem iezīmējot interesantākos ceļus, takas un vietas ap Latvijas robežu, 1836 km garumā

Četros pēcpusdienā no Mangaļsalas dambja dodamies virzienā uz Salacgrīvu, kur vakarā mums sarunātas naktsmājas Salacas upes krastā pie Freda drauga, mākslinieka Vernera Lazdāna.



Mangaļsalas dambis jeb Austrumu mols būvēts laika posmā no 1850.-1861. gadam. Celtniecībai aktīvi sekojis līdzi Krievijas cars Aleksandrs II. Uz dambja atrodami piemiņas akmeņi par godu imperatora vizītei 1856. gadā. Mangaļsalas piekrastes mežos atrodas Daugavas grīvas krastu fortifikācijas būvju kompleksa daļas, kurām ir noteikta valsts aizsardzība. Pirmā Rīgas daļa, ko redz kuģi iebraucot Rīgā.



Alfrēds jeb Fredis, kurš ir kaislīgs bezceļa fanāts, ir pievienojies mums ar Renāru pirmajā ekspedīcijas posmā un smilšainajās meža stigās jūtas kā zivs ūdenī. Līdz Saulkrastiem divas reizes velkam močus pār dzelzceļa sliedēm, jo takas, pa kurām būtu iespēja pārvietoties, bieži nonāk strupceļā. Gar jūras krastu nebrauksim, jo tā ir josla, kas nav paredzēta moto un auto tehnikai. Mūsu Husqvarnas omulīgi dūdo, un visi kopā gūstam patiesu prieku no brauciena, svaigā gaisa un ceriņu smaržas, kas bieži jūtama visapkārt. Pēc Saulkrastiem uz īsu brīdi uzbraucam uz šosejas, bet vēlāk pa lieliskām meža takām turpinām ceļu gar Tūju Salacgrīvas virzienā.



20 km pirms Salacgrīvas mūs sagaida lielisks saulriets jūras krastā pie sarkanajām klintīm. Ežurgu Sarkanās klintis ir skaistā, sarkanā krāsā. Ziemeļu daļā, uz ziemeļiem no Ežurgas ietekas klintis ap 10 m platas, gludas. Uz dienvidiem no Ežurgas ietekas klintis kļūst ļoti reljefas, ar nišām, vairākām īpatnējām kolonnām



Ap desmitiem vakarā noguruši un laimīgi ieripojam Vernera jaukā namiņa pagalmā, kur namatēvs mums pagatavojis īstu plovu.
Šodien nobraukti 146 km.