DĒKAINIS un MOTOPOWER - jauna tikšanās vieta motobraucējiem!

MOTOpower.lv,
10-04-2017

2017. gada motosezonu Latvijas lielākais motociklistu forums sāk ar svarīgiem jaunumiem. Apvienojot spēkus ar Mārtiņu Silu un viesnīcu Two Wheels, Motopower biedru oficiālā tikšanās vieta turpmāk būs viesnīcas TwoWheels bārs Dēkainis Baložu ielā 12, Rīgā.

Deldējot līdz sezonas atklāšanai atlikušās dienas, Motopower satikās ar Dēkaiņa saimniekiem- Mārtiņu un Agnesi Siliem, kā arī Stuntfighters komandas menedžeri Mārtiņu Arentu (Mapo)...

"Mārtiņ, pastāsti, kā savulaik nonāci līdz idejai par viesnīcu!

-Tā kā pats daudz dauzos pa pasauli, man jau labu laiku bija doma, ka vajag vietu, kur satikties. Mums ir Vēja brāļu kluba māja, kur bieži uzņemam draugus, bet gribējās vēl kaut ko, jo Vēja brāļi jau vairāk pieder rokeru pasaulei.

2012. gada rudenī mēs ar šo tolaik vēl jaunkundzi Agnesi aizbraucām uz Ameriku. Ar močiem ceļojām divas nedēļas, un tur arī tā ideja dzima.

Es nolēmu viņai piedāvāt – Tevi interesē šitāds dēku pasākums? Bija līdzekļi, ko ieguldīt, taču vajadzēja kādu, kurš projektu īsteno, jo diendienā esmu aizņemts savā pamatdarbā. Acis iespīdējās, mēs, šķiet, pārradāmies septembra otrajā pusē, un novembrī tika nopirkta šī māja. To vienkārši atradu SS.lv, iegādājos no baznīcas, kam tā piederēja un viss varēja sākties.

Pie lietas ķērāmies novembrī, decembrī un 2013. gada 15. jūlijā bija pagājusi viena nedēļa, kopš šeit bijām nosvinējuši pirmo lielo pasākumu – mūsu kāzas.

Kad sākām, lielu ilūziju kaut ko nopelnīt nebija, jo šajā sfērā nekad nebiju strādājis. Viesnīca ir maziņa – tikai desmit numuru, tomēr mums ir gājis labi, jo strādājam ar plusiem kopš pirmās dienas. Kad aprunājos ar citiem mazo viesnīcu īpašniekiem, viņi brīnās, bet, jā, labi izšāvām.

Pirms iegādes ēka droši vien nebija ideālā stāvoklī...

Ēka bija vienkārši briesmīga, patiesībā bezpajumtnieku “centrs”. Te bija pieci dzīvokļi, no kuriem četriem elektrība bija atslēgta padsmit gadus. Bija saglabājušās pat sausās tualetes, kas laikam nebija izvestas tik pat sen.

Pirmais celtnieks teica – tu esi jucis. Tad atnāca mans brālis (labi pazīstamais ceļotājs Harijs Sils), kurš teica – buldozers, un tad zvani. Trešais bija mans sens draugs vēl no skolas laikiem, arī motociklists, kurš visu apskatīja, izbakstīja katru stūri un teica – biznesa te nebūs, bet ideja man patīk!

Vai ir kaut kas zināms par ēkas vēsturi?

Ēka ir celta 1894. gadā. Latvijas laikā tā bija tāda kā sociālā māja, ko pārņēma baznīca. Padomju laikos – dzīvokļu māja.

Vai viesi atbilstoši viesnīcas nosaukuma ierodas uz diviem riteņiem?

Tāpat kā gadījumā ar apPasaule, iznāca tā, ka pagaidu vārds kļuva par īsto nosaukumu. Tas izvēlēts, lai pēc nosaukuma vien būtu skaidrs – viesnīca domāta tādiem, kuri brauc uz diviem ratiem.

Agnese: Vasarā mums liela daļa viesu ir tieši motociklisti. Manuprāt, šajā kategorijā lieliski strādā reklāma no mutes mutē.

Mārtiņš: Šķiet, 2014. gadā Tallinā notika Harley-Davidson superrallijs (sabrauc 15 000 moču), un diezgan liela plūsma bija caur Rīgu. Tad es pie mums saskaitīju 27 hārļus, un mums viesnīcā ir 30 vietu.

Jāsaka gan, ka ar mūsu sezonu visu gadu ar motociklistiem vien nevar izdzīvot, tāpēc esam atvērti visiem. Mums ir bijuši viesi ar pārbūvētiem džipiem, ar ričukiem, ar mopēdiem.

Agnese: Bet mums ir aizslēdzams pagalms, nojume, motociklus var nomazgāt un uztaisīt nelielu apkopi. Viesnīcā, ieraugot motociklistus, neviens nemulst, mēs zinām visus motoservisus.

Kuras bijušas vistālākās zemes, no kurām bijuši jūsu viesi?

Agnese: Bija viens kungs ar Vespu no Itālijas. Mēs, Rīga, esam labākā pietura pa ceļam uz Nordkapu. Daudzi brauc uz Tallinu un tālāk uz Somiju. Viesojās pensionāru pāris no Austrālijas, kuri pie mums nodzīvoja mēnesi. Tad čalis, kurš ar velosipēdu brauca apkārt Eiropai, sekojot kontūrai. Poļu ceļotājs piestāja ar kemperi, esot atceļā no Ķīnas, vēlāk viņš pie mums atgriezās ar moci. Bija iegriezusies ģimene, kura ceļoja ar blaķeni, daudzi noteikti viņus pamanīja Feisbukā.

Un tagad jums viesnīcā ir bārs Dēkanis...

Man patīk satikt līdzīgi domājošus, līdzīgas lietas darošus cilvēkus, un Two Wheels ir kā “mušķērājs”.

Kad bijām iedarbinājuši viesnīcu, lēnā garā sākām domāt par bāru, kas atšķirībā no viesnīcas vairāk orientēts uz vietējo publiku un ne tikai motociklistiem. Viens mans draugs teica – kāpēc ne Dēkainis? Šeit satiekas visi, kuru dzīvē dēkām ir liela loma.

Dēkas var būt ļoti dažādas, bet manā ieskatā tā ir atkāpšanās no ierastā dzīves skrējiena. Man personīgi tā ir “lielizmēra” braukšana ar motociklu kaut kur pa pasauli. Citam tā, iespējams, ir dēkaina makšķerēšana, izraujoties no biroja.

Tā mēs kopš pagājušās ziemas esam mēģinājām šo ideju izkopt, un vasarā bija diezgan daudz dažādu dēkaiņu pasākumu – stāstu vakari, mūzikas vakari, stāvizrādes. Piemēram, ir tāda Pasaules latviešu klaidoņu brālība, kurā mūs ievilka Pēteris Strubergs. Mēs tagad viņu velkam atpakaļ – ar visiem klaidoņiem.

Kas bijis interesantākais, kopš atvērāt Dēkaini?

No desmit motociklistiem ceļotājiem vismaz vienam ir izcils stāsts – vai nu viņš brauc garu gabalu vai dara to pa interesantu maršrutu, vai varbūt ar īpašu misiju. Tad mēs lielākās vai mazākās grupiņās saskrienam paklausīties.
Tā kā mums ir skaists ābeļdārzs, visu vasaru katru ceturtdienu notika koncerti. Mūziķiem arī ir savas dēkas, ar ko padalīties. Ir bijuši ceļojumu stāstu vakari – man pašam ir bijis, ko pastāstīt, ir bijis arī mans bračka.

Katrā ziņā koncepts ir būt atvērtiem – ja tev ir dēka, nāc šurp un stāsti! Un ved līdzi savus draugus! Ir vieta, ir aura!

Kā Tu redzi sadarbību ar Motopoweru?

Motopower satiekas cilvēki, kuri brauc ar močiem, tātad viņi jau automātiski kaut vai nedaudz ir dēkaiņi.

Forumā viss griežas ap močiem, un tas lieliski sakrīt ar mūsu koncepciju. Šī varētu būt vieta, kur cilvēki ieskrien tāpat vien vai arī satikt kādu īpašo viesi. Man jau šķiet, ka šeit vienkārši ir forša vieta, kur uztusēt. Ceru, ka Motopower patiks!

Mapo, kādas lietas var gaidīt Motopower cilvēki?

Motoklubiem ir savas mājas, savas vietas, kur tikties, bet mēs šeit gribam pulcēt visus tos daudzos motociklistus, kuri nav piederīgi klubiem – ielas braucējus, sportistus, dažādu reliģisko novirzienu pārstāvjus, proti, endūristus, čoperistus, meža braucējus, ceļotājus utt. Šeit varētu satikties uz pasākumiem vai uzraut kārtis, vai sarīkot laušanos ar rokām, vai vienkārši paēst.

Šī ir harizmātiska vieta ar ļoti foršiem saimniekiem Mārtiņu un Agnesi, ar savu tapšanas vēsturi, tāpēc mēs gribam turpināt to, kas darīts jau iepriekš, bet to pārstartēt jaunā līmenī.

Cik bieži notiks pasākumi?

Sezonā pāris reizes mēnesī noteikti vajadzētu kaut ko plānot. Iniciatīva lielā mērā ir pašu Motopower biedru rokās. Diendienā cits citu pazīst virtuālajā pasaulē, daudzi ir tikušies reālajā dzīvē, tā ka, lūk, tagad mums būs jauka, draudzīga vieta, kur to darīt regulāri.

Dēkainī ikdienā var paēst kvalitatīvas pusdienas un vakariņas par saprātīgu cenu, kā arī pieejami ekskluzīvāki alkoholiskie dzērieni kā varbūt ierasts.

Arī Motopowerī turpmāk būs Dēkaiņa topiks, kurā izvietos aktuālo informāciju gan par ikdienas virtuves piedāvājumu, gan plānotajiem pasākumiem.

Visi- gan motobraucēji, gan labi cilvēki, laipni lūgti uz Dēkaini- Baložu ielā 12, Rīgā!