Kā izvēlēties atbilstošu motoreļļu savam motociklam

zefiirs,
13-09-2021

Kāpēc ir nepieciešama motoreļļa? Motoreļļa ir nepieciešama, lai novērstu motora detaļu berzi un nodilšanu, lai novērstu motora pārkaršanu-siltuma novadīšanu no dzinēja karstākajiem elementiem uz vēsākiem kā arī motoreļļa uz eļļas filtru novada metāliskās daļiņas un ķīmiskos elementus, kas rodas motoram darbojoties.

Cik bieži jāmaina motoreļļa? To ražotājs nosaka katram modelim un motoram atsevišķi, norādot ieteicamo eļļas veidu un ieteicamo viskozitātes pakāpi, kā arī motoreļļas daudzumu. Šo informāciju ir iespējams atrast motocikla ražotāja rokasgrāmatā vai internetā.

Kādas motoreļļas pieejamas tirgū? Motoreļļas iedalās pēc to veidiem un viskozitātes. Motoreļļu veidi-minerālās, pussintētiskās un sintētiskās. Minerāleļļas – tās iegūst, jēlnaftu attīrot no piemaisījumiem. Minerāleļļas plūst caur motora mezgliem lēnāk, nekā sintētiskās eļļas, kas izraisa degvielas patēriņa pieaugumu un ietekmē transportlīdzekļa veiktspēju.
Sintētiskās eļļas – šīm motoreļļām ir lielāka izturība pret siltumu un nolietošanos. Šo sintētisko smērvielu veiktspējas īpašības var būt pielāgotas, lai pārsniegtu minerāleļļu veiktspējas robežas, un to izmantošana var palielināt dzinēja kalpošanas laiku.
Pussintētiskās eļļas – šīs eļļas ir sintētiskās eļļas un minerāleļļas maisījums. Pussintētiskā motoreļļa ir lētāka kā sintētiskā eļļa, taču tā spēj sniegt dažas priekšrocības, kādas sniedz sintētiskā eļļa. Izmantojot pussintētisko motoreļļu, var sasniegt augstāku veiktspējas līmeni, nekā izmantojot parasto minerāleļļu.

Eļļas viskozitāte (W) norāda uz to, cik bieza tā ir pie nulle grādiem. Eļļas viskozitāti izsaka, izmantojot divus skaitļus. Skaitlis pirms “W” attiecas uz eļļas viskozitāti aukstumā - eļļas spēju plūst pie auksta, tikko iedarbināta motora. Otrs viskozitātes rādītājs – karstuma izturība, kas ir svarīgi, jo motoram darbojoties un it īpaši pie lielākas slodzes eļļa sakarst. Šķidras, zemas viskozitātes eļļas plūst vieglāk, aizsargājot motora daļas zemās temperatūrās. Biezas, augstas viskozitātes eļļas tipiski veido stingrāku plēvi, aizsargājot motorus augstās temperatūrās.

Kas ir API klasifikācija? API (American Petroleum Institute), kas ir paredzēta motoreļļu iedalīšanai, pamatojoties uz to sastāvu un ekspluatācijas īpašībām "S" ir benzīna dzinējiem. Papildu otrais burts (piem. SJ, SL ) norada kvalitātes klasi. SJ. Ieteicamas lietošanai līdz 2001. gada ražotos dzinējos. SL. pieņemta 2004. gadam. -testu prasības tādas pat kā SJ, bet stingrākas prasības eļļas patēriņam un piedegumu izveidei augstā temperatūrā. SM. Paredzētas dzinējiem, kas ražoti 2010. gadā vai agrāk. SM eļļas ir ļoti efektīvas zemās temperatūrās, labāk aizsargā no nolietošanas.
SN. Ieviesta 2011. gadā. Pašreiz šīs eļļas spēj nodrošināt augstāko dzinēja aizsardzības līmeni, kā arī tās augsto efektivitāti. Pasargājot virzuļus no nogulšņu veidošanās augstā temperatūrā, labāk šķeļ piesārņojumus, dažas ir degvielu taupošas.

Kas ir JASO standarts? JASO (Japanese Automotive Standards Organization) ir Japāņu ekvivalents API (American Petroleum Institute) specifikācijai, tikai paredzēts motociklu dzinējiem. JASO MA- Motoreļļa motocikliem ar slapjo sajūgu, JASO MA1 un JASO MA2 no kuriem pēdējais ir augstāks standarts, piemērots moderniem dzinējiem.


Visvienkāršākais ieteikums, izvēloties motoreļļu savam motociklam ir – izvēlēties eļļu, kuru paredzējis ražotājs. Ražotājs parasti nosaka katram modelim un motoram ieteicamo eļļas veidu un ieteicamo viskozitātes pakāpi atkarībā no ekspluatācijas temperatūru diapazona. Salīdzināsim divas eļļas -






















MOTUL 4T CASTROL Power 1 Racing 4T
Viskozitāte: 10W40 10W50
Eļļas tips: pussintētiskā sintētiskā
Eļļas specifikācija: API SG, API SH, API SJ, API SL, JASO MA2 API SL un JASO MA-2L


Motul 5100 10w40 ir Technosynthese® (pussintētiska) esteru bāzes tehnoloģijas eļļa. Tā piemērota lielākajai daļai ielas kā arī bezceļu motocikliem ar slapjo sajūgu ,vispopulārākajā 10w40 viskozitātē. Ja tavs motocikls nav domāts sportam vai īpaši lielām slodzēm un tu to lieto ikdienišķai braukšanai eļļa Motul T4 10W-40 būs piemērota tavam motociklam lietošanas ciklam un tev nav vajadzīgs pārmaksāt par augstākas klases eļļu, kas savukārt ir Castrol POWER1 Racing 4T 10W50. Tā ir jau pilnībā sintētiska motoreļļa augstas veiktspējas motociklu dzinējiem kurus paredzēts lietot tuvu maksimālai vai maksimālā slodzē. Ideāli piemērota motocikliem ar ko aizvada treniņus vai piedalās sacensībās kā arī tiem brauējiem kas motociklu lieto vairāk kā tikai lai pārvietotos no punkta A un punktu B, piemēram sportbaikos. Tā būs izturīgāka pret augstām dzinēja tmperatūrām, kas ir neizbēgamas lielā slodzē pie lieliem motora apgriezieniem. Protams arī šo eļļu var lietot parastai ielas braukšanai kur tā pārsniegs motocikla ražotāja noteiktās minimālās prasības.Tā ir saderīga arī motocikleim kuri ir aprikoti ar katalizatoru.