Dakāras rallijreids noslēdzies

zefiirs,
15-01-2022

Piektdien, 2022.gada 14.janvārī noslēdzās Dakāras rallijreids, motobraucēju vidū uzvarot britam Semam Sanderlendam (GasGas). 32 gadus vecajam braucējam tā ir otrā uzvara Dakarā.


Brits Sems Sanderlends (“GasGas”) par trim minūtēm un 27 sekundēm apsteidza čīlieti Pavlo Kintanilju (“Honda”) un par sešām minūtēm un 47 sekundēm – austrieti Matiasu Valkneru ("KTM") .

Kopš 2017. gada, kad viņš kļuva par pirmo britu Dakāras uzvarētāju, Sems Sanderlends smagi strādā, lai atkal tiktu uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. 2019. gadā viņš finišeja trešais aiz komandas biedriem Tobija Praisa un Matiasa Volknera un 2021. gadā atkal trešais aiz Kevina Benavidesa un Rikija Brabeka. Bet nu viņš sasniedza savu mērķi.

Intervijā pēc uzvaras Sanderlends sacīja:
“Es, godīgi sakot, nevaru būt laimīgāks. Šis pēdējais posms bija grūts... Daudz navigēšanas, daudz viltīgu piezīmju- dažas reizes mulsināja un es nebiju pārliecināts, ka braucu pareizajā virzienā. Godīgi sakot, galva sprāgst pušu. Pēdējās desmit minūtes es nebiju pārliecināts vai uzvarēju. Mans sapnis ir piepildījies... Pat klausoties jūs sakām, ka esmu uzvarēji, tas rada emocijas….Man bija diezgan grūta sezona, bet, brīdī kad Tu uzvari Dakarā, tas viss šķiet tā vērts.”

Piektdienas posmā uzvaru svinēja Pablo Kvintanilla, apsteidzot austrālieti Tobiju Praisu un čīlieti Hosē Florimo. Sieviešu kategorijā pirmā bija nīderlandiete Mirjama Pola, otrā Sandra Gomesa (Spānija), bet trešā Sāra Garsija (Spānija). Sārai šī Dakāra atnesa arī saderināšanos, jo viņas draugs un līdzbraucējs Havjers Vega viņu bildināja uz finišētāja pjedestāla.



Original by Motul klasē uzvaru izcīnīja lietuvietis Arunas Gelazninkas. "Orginal by Motul" klase ir motobraucēji, kuri rallijā startēja bez mehāniķu palīdzības. "Braucu ļoti mierīgi,” stāsta Arūns, ”Sākumā bija daudz akmeņu un negribējās riskēt, tāpēc vairāki konkurenti mani apsteidza..". "Uzvarēt otro gadu pēc kārtas "vieninieku" klasē noteikti nav viegli, īpaši otro nedēļu cīnījos ar sāpēm un lietoju medikamentus… Bet labāk nevar būt, braucu uz Džidu, kur gaidīja rallija pjedestāls,” pēc uzvaras finišā sacīja A. Gelažninkas.

Motociklu kategorijas TOP10 kopvērtējums:


Tikmēr, kā jau ticis ziņots iepriekš pirmo reizi desmit gadu laikā Dakārā piedalījās arī Latvijas autosportists. Didzis Zariņš, kurš startēja kopā ar lietuvieti Antanu Jukneviču vieglo automašīnu klasē "Kreda” komandā. Kas pēdējā posmā ierindojās 48.vietā. Ekipāžai tika piešķirts desmit sekunžu sods, bet kopā no posma uzvarētāja Lietuvas/Latvijas ekipāža atpalika par 38 minūtēm un 35 sekundēm. Kopvērtējumā Lietuvas/Latvijas ekipāža finišēja 49.vietā, Al-Atijam zaudējot 31 stundu un 45 sekundes. Kataras autosportists Nasers Al-Atija piektdien kļuva par četrkārtēju rallijreida “Dakara” uzvarētāju vieglo automašīnu klasē.