Baizeļu piedzīvojums noslēdzas

www.onthewayoffreedom.com,
12-06-2014

Apvērsums Abhāzijā?! Baizeļi par garlaicību tālajā zemē sūdzēties nevar. It sevišķi, ja Abhāzijā opozīcija paziņo valsts apvērsumu, kā par to ziņu Latvijas masu mediji. Tomēr situācija pašā valstī nav tik dramatiska – nekas par apvērsumu neliecina un vietējie iedzīvotāji ir mierīgi un nesatraucas.

Spoku pilsēta un stalaktītiem klāta ala

Ceļojot pa Abhāzijas dienvidiem piedzīvojumu meklētājus pārņem sajūta, ka laika rats ir pagriezies vismaz 50 gadus atpakaļ. Ārpus lielajām pilsētām vietējie iedzīvotāji ir ļoti draudzīgi – neliedz palīdzību, interesējas par ceļojumu un novēl veiksmi. „On The Way of Freedom” dalībnieki dodas caur spokaino Očemčiri pilsētu, kur ir nebeidzama jūra ar liecībām no nesenā kara. Netālu no pilsētas atrodas svarīgs pareizticīgo reliģiskais centrs – Georgija Uzvarētāja dievnams, uz kuru ļoti daudz svētceļotāju dodas tieši no Krievijas. Pēc baznīcas apskates motobraucēju ceļs ved uz ziemeļiem, kur pēc vietējo iedzīvotāju ieteikuma plānots apmeklēt Abriskila alu. Pa ceļam gan jāizvairās no govju bariem, kuru uzvedība uz brauktuves nav prognozējama. Pati ala ir apskates vērta, it sevišķi, ja to izrāda kolorīts vietējais abhāzs Vitālijs Tarasovičs. Kaukāziešu gida stiprais akcents kā dzīvu ļauj izbaudīt alas leģendu par varoni Abraskilu un viņa ģimeni. Aiz muguras atstāti 160 km.

Kalnu skati

Baizeļi atrodas 1700 m virs jūras līmeņa. Šodienas plānā ir kalnu pārejas šķērsošana, kuru pēc zinātāju teiktā var pārvarēt tikai ar kāpurķēžu tehniku. Tā kā bezceļi nav baudīti lielajā piedzīvojumā, ceļotāji nolemj mēģināt, atstājot visu nevajadzīgo ekipējumu bāzes nometnē un līdzi ņemot tikai pašu nepieciešamāko.Ceļš augšup ir kā radīts Baizeļu mototehnikai. Stundas laikā tiek pievarēts sarežģītais, bet interesentais kalnu maršruts. Pārejas virsotnē ziemeļu nogāzi nobloķējis sniegs – tālāk doties nav iespējams. Žēl, jo 20 km zemāk ielejas pusē ir vecticībnieku ciems, kura iedzīvotāji turpina norobežoties no modernās ārpasaules. Tāpēc braucēji izbauda burvīgās kalnu ainavas un ziedošos rododendru laukus un dodas atpakaļ uz nometni. Kopš šī brīža „On The Way of Freedom” virziens ved mājup. Lai arī galamērķis Gruzija nav sasniegts, tomēr piedzīvojumu meklētāji nenožēlo laiku Abhāzijā, jo droši var teikt, ka tā ir vēl viena valsts, uz kuru var droši doties motoceļotāji. Ieteicams gan ar enduro motocikliem. Braucēji nakti pavada lieliskā kempingā ar vēl interesentāku nosaukumu „11. kilometrs CCCP”. Šodien nobraukti 70 km.

Došanās mājās

Krievijas tranzīta vīzas ir atvērtas uz četrām dienām, kas nozīmē, ka Baizeļu piedzīvojumi Abhāzijā ir beigušies. Nelielu ieskatu par ceļošanu valstī sniedz Andis: „Viens ir skaidrs, šai interesantajai zemei apceļojot to ar motociklu viena nedēļa ir par maz. Ar divām vajadzētu pietikt. Bet mums priekšstats ir radies, materiāls piefilmēts uz desmit stundām, tā kā montāža garlaicīga nebūs.” Pēdējais vakars tiek aizvadīts Melnās jūras krastā. Pēc kārtīga miega motobraucēji bez problēmām šķerso Krievijas robežu divās stundās. Krievzeme sagaida ceļotājus ar čerešņām un zemenēm.