Online

Pašreiz MOTOpower skatās 0 viesi un 0 reģistrēti lietotāji.

Ienākt MOTOpower

Lietotājvārds:

Parole:

Atcerēties

Aizmirsi paroli?

Reģistrēties


Kawasaki Versys 1000

  • Raksta opcijas
  • Lasīt komentārus (17)
  • Drukāt
  • Motografs.lv,
    21-11-2011

    Populārais modelis beidzot tiek pie litra. Kaut Kawasaki savu Versys nekad pārāk skaļi nav lielījis, motocikls klusāam ir vācis popularitātes punktus, ļaujot cerēt, ka kaut kad ieraudzīsim arī lielkubatūras versiju. Nu beidzot līdz ar debiju EICMA izstādē tas ir noticis.

    Ilgā gaidīšana visdrīzāk bija saistīta ar piemērotas tehniskās platformas izvēli, jo mazais Versys liela motora uzņemšanai nebija derīgs. Situācija atrisinājās līdz ar Z1000 un secīgi Z1000SX parādīšanos, kas tad arī ir Versys 1000 pamatā.



    Tiesa, Versys 1000 nav vienkārši Z1000 uz garākām atsperēm. Jaunā modeļa vajadzībām ir pārveidots rāmis, lai, ar papildu elementiem spēcīgāk sastiprinot rāmi un motoru, konstrukciju padarītu stingrāku. Pie rāmja ir piestiprināta piekare ar relatīvi gariem gājieniem – 150 mm priekšā un aizmugurē, turklāt priekšējai dakšai ir pilnveidota konstrukcija.



    Atšķirībā no konkurentiem Kawasaki netaurē, ka Versys 1000 ir domāts pasaules apceļošanai, nežēlīgākajai vālēšanai pa trasi un nezin kam vēl, tā vietā pragmatiski koncentrējoties uz ikdienas braukšanas vajadzībām pa sliktas kvalitātes asfaltētiem ceļiem. Tas arī noteicis piekares regulējumus un riteņu izvēli – Versys abi riteņi ir ar 17 collu alumīnija diskiem, kam uzmontētas Pirelli Scorpion Trail riepas.



    Versys 1000 motors ir aizgūts no Z1000, taču, kā jau ierasts, šāda modeļa vajadzībām tas ir deforsēts. Maksimālā jauda ir 118 ZS (Z1000 – 138 ZS), bet maksimālais griezes moments – 102 Nm (Z1000 – 110 Nm). Neskatoties uz šiem samazinājumiem, līdz vidējiem apgriezieniem gan griezes, gan jaudas līknes Versys 1000 ir pat labākas. Turklāt, lai neciestu ne dinamika, nedz ekonomija, ātrumkārbas pirmie divi pārnesumi padarīti īsāki, bet pārējie mazliet garāki.



    Versys 1000 ir cienīgi sagatavots arī modernu aktīvās drošības risinājumu ziņā. Pirmkārt, standarta aprīkojumā ir iekļauta ABS un, otrkārt, motociklam ir atslēdzama trīs režīmu saķeres kontrole. Pirmie divi režīmi atšķirīgā mērā pieļauj pakaļējā riteņa buksēšanu un priekšējā riteņa pacelšanos, savukārt trešais situācijas uzrauga daudz stingrāk un ir domāts braukšanai lietū vai pa slideniem segumiem. Kawasaki īpaši uzsver, ka saķeres kontrole ir rūpīgi kalibrēta, lai tās darbība braucējam netraucētu ar spēju, rupju ieslēgšanos. Papildus tam pilots var izmantot jaudas slēdzi, izvēloties, vai dzinējs strādās ar pilnu jaudu, vai par 75%.



    Runājot par praktiskām lietām, Kawasaki norāda, ka braucēja sēdpozīcija veidota tā, lai būtu ērta gan īsos, gan garos braucienos, un jaunajiem virsbūves paneļiem jārada efektīva aizsardzība pret vēju un lietu. Piemēram, kāpšļi salīdzinājumā ar Z1000 novietoti zemāk un vairāk uz priekšu, savukārt sēdeklis esot pietiekami ērts, lai dienā pieveiktu pat 1000 km. Versys ir 3 cm diapazonā augstumā regulējams vējstikls, bet tērauda cauruļu balstrāmis nodrošina 220 kg kravnesību. Visbeidzot jaunā modeļa degvielas bāka ietilpina 21 litru, kas dod 400 km teorētisko distanci. Starp citu, braukšanai gatavs Versys 1000 sver 239 kg jeb savus 20 kg mazāk nekā Honda Crosstourer vai Triumph Tiger Explorer. Vai šāds sasniegums atsver jaunā modeļa dizainu, gan paliek atklāts jautājums.



    Diemžēl ziņas tapšanas brīdī nebija zināms, cik Versys maksās, bet, ņemot vērā Z1000 cenu, tie varētu būt 12 000, 13 000 eiro.

    Tehniskie dati (ražotāja):
















    Tikai reģistrēti lietotāji drīkst pievienot komentārus


    Reģistrēties